Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ciderskinka

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 rimmad skinka, så stor som familjen kräver
  • 2 flaskor söt, fransk äppelcider (2x750 ml) eller motsvarande (Obs! Det går inte lika bra med smaksatt svensk cider utan måste vara den franska varianten.)
  • 1-2 kvistar färsk rosmarin
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

Griljering

  • 2 äggulor
  • 2 msk potatismjöl
  • 0 ,75 dl senap, helst den grova och syrliga Dijon a l'Ancienne från Maille
  • 0 ,25 dl av sirapen från lagen
  • 1 dl ströbröd
  • kryddnejlikor till garnering (kan uteslutas)
  • Spola av skinkan i kallt vatten.

Så här gör du

  1. Lägg skinkan i den traditionella skinkgrytan (varje familj har sin, tänker jag mig) och häll på cider så att det täcker. Lägg i kryddorna.
  2. Koka upp och låt puttra under lock så länge som vikten och smaken dikterar. Vid cirka 69 graders innertemperatur är skinkan klar. Själv är jag förtjust i torr skinka och brukar överkoka min så att den blir ett par grader varmare. Vill du ha skinkan riktigt saftig tar du den vid 67 grader, temperaturen fortsätter att stiga efter att du tagit upp den.
  3. Ta upp skinkan och låt svalna. Koka ihop lagen till en tjock sirap.
  4. Griljering:
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda äggulor, potatismjöl, senap och sirap. Pensla blandningen på skinkan och strö på ströbrödet. Griljera skinkan i 10 minuter eller tills den fått fin färg. Garnera eventuellt med kryddnejlikor.