Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Christina Schollins äppelpaj med mandelcrunch

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

1 paj
  • 2 dl mjöl
  • 1 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 1 msk vatten
  • 6-8 äpplen
  • 50 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk kanel
  • 1-2 msk Calvados eller rom om det finns hemma
  • 3 äggvitor
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel
  • mandelspån att garnera med

Så här gör du

  1. Pajdegen: Blanda de torra ingredienserna till pajskalet och nyp eller hacka ihop dem med smöret. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Knåda inte för mycket. Tryck sedan ut pajdegen i en stor eller flera mindre aluminiumformar. Låt vila i cirka 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Äppelkompott: Skala, kärna ur och hacka äpplena. Värm en stekpanna med smör. Stek äpplena tillsammans med socker och kanel tills de fått fin färg. Häll i en skätt Calvados eller rom om du har det hemma.
  3. Marängcrunch: Vispa äggvitor, tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa tills du kan vända bunken upp och ner utan att marängen rinner ut. Vänd ner mandelhacket försiktigt i marängsmeten. Förgrädda pajskalen tills de fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Fyll formarna med äppelkompotten. Bred mandelmarängen över och garnera med mandelspån, sätt in i ugnen. Grädda i cirka 30 minuter. Servera med vaniljsås.
  4. TIPS: Pajen görs i aluminiumformar som köps i flerpack, stora eller små. Kan förvaras i frys i cirka 6 månader. Värm upp pajen på cirka 150-175 grader. Uppvärmningstiden varierar beroende på hur stor pajen är men cirka 15 minuter. Täck med ett lager folie så bränns inte pajen.