Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Choucroute med sidfläsk och surkål

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En nytolkad klassiker från Alsace med surkål och sidfläsk – dessutom en härlig familjegryta som räcker till många. Perfekt till lunchlådan om det skulle bli något över.

Recept ur ”Tareq Taylors kyckling” av Tareq Taylor (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

4 portioner
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 bananschalottenlökar
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • ½ spetskål
  • olivolja
  • 4 kycklinglårfiléer utan skinn
  • 4 kycklingben utan skinn
  • 1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • 400 g surkål
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1 knapp tsk salt

Till servering

  • kokt potatis eller bröd
  • grov dijonsenap

Så här gör du

  1. Skär fläsket i centimeterstora tärningar. Skala och skär vitlöken i bitar. Skala och dela schalottenlöken på längden. Skala och skär morot och palsternacka i grova slantar. Skär spetskålen i bitar.
  2. Fräs fläsk, vitlök och lök i olivolja en stund så att smakerna och fettet släpper.
  3. Lägg ner kycklingen, rör om och fortsätt att fräsa en stund till. Krydda med timjan och tillsätt surkål, morot, palsternacka, vin och vatten. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i cirka 20 minuter. Lägg ner surkålen de sista minuterna.
  4. Servera direkt med potatis eller surdegsbröd och en stor klick grov dijonsenap.