Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladtryffeltårta med vaniljglass

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

1 tårta
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 4 msk florsocker
  • 1/2 tsk kanel
  • 25 g kakao
  • 75 g smör, hackat
  • 130 g choklad, 70 procent kakao
  • 325 g mörk couverture-choklad (choklad med högre halt av kakaosmör än vanlig choklad, mellan 33-44 procent)
  • 7,5 dl vispgrädde
  • 2 msk konjak
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 msk kakao
  • 500 vaniljglass

Så här gör du

  1. Blanda samman mjöl, florsocker, kanel och kakao. Tillsätt smöret och knåda snabbt ihop till en mördeg. Forma till en boll, svep in i plastfolie och ställ kallt i en timme.
  2. Värm ugnen till 200 grader och klä en form (cirka 26 cm) med bakplåtspapper.
  3. Knåda degen mjuk igen och kavla ut till storleken på formen. Klä kakformen med degen, picka med en gaffel i botten och grädda tills den blir gyllenbrun. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
  4. För att göra toppingen, smält couverture-chokladen och den mörka chokladen i ett vattenbad. Låt svalna tills den blir ljummen.
  5. Blanda grädde, konjak och vaniljsocker i en stor skål tills den blir lite fast. Rör snabbt i chokladen och häll blandningen jämnt över kakbottnen. Kyl i minst fyra timmar.
  6. Pudra kakan med kakaopulver före servering. Servera med en skopa vaniljglass.