Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladtryffeltårta med salta kolapopcorn

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Kladdig chokladtryffel tillsammans med karamelliserade popcorn och salt kolasås. Behöver jag säga mer? Välkommen in i chokladhimlen! Detta ljuvliga recept kommer från vinnaren av ”Sveriges mästerkock”, Catarina Königs kokbok.

Ingredienser

8 –10 portioner

Chokladtryffeltårta

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Salta kolapopcorn

  • 1 1 ⁄2 dl vispgrädde
  • 2 1 ⁄2 dl strösocker
  • 100 g kallt smör, i tärningar
  • 1 ⁄2 tsk flingsalt
  • 100 g popcorn, 1 påse eller 2 dl opoppade popcorn

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en springform och pudra lite vaniljsocker i botten. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt alla torra ingredienser och rör ner äggen. Rör till en jämn glansig smet. Häll upp i formen och ställ in i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt svalna.
  2. Värm upp grädden på svag värme i en kastrull. Det ska inte koka. Mät upp sockret i en annan kastrull och värm på medelhög värme tills det börjar smälta kring kanterna. Rör försiktigt tills allt socker har smält och fått en gyllenbrun färg. Tillsätt smöret i det smälta sockret och rör om tills smöret har smält. Tillsätt sedan försiktigt den varma grädden, lite i taget, och rör tills blandningen är helt slät. Tillsätt saltet och smaka av.
  3. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Poppa popcornen i micron enligt anvisningarna på paketet alternativt poppa dem i en kastrull. Häll ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över cirka 1–1 1⁄2 deciliter kolasås och blanda om med händerna så att alla popcorn täcks. Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 15 minuter.
  4. Garnera tryffeltårtan med alla popcorn. Det ska bli ett maffigt berg med karamelliserade popcorn uppepå. Ringla över resterande kolasås över tårtan och servera tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.