Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladtårta med bovetecrisp

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar

Chokladtårta

  • 200 g smör
  • 170 g mörk sockerfri choklad, till exempel Balance 72 procent (sötad med stevia), hackad
  • 4 ägg
  • ½ dl kokossocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk bovetemjöl

Bovetecrisp

  • 1 dl bovete
  • 1 msk honung

Choklad- och honungsglasyr

  • 100 g mörk sockerfri choklad, till exempel Balance 72 procent (sötad med Stevia)
  • 1 dl vispgrädde
  • 15 g smör, mjukt

Tillbehör

  • lättvispad grädde

Så här gör du

  1. Chokladtårta: sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en springform, cirka 24 centimeter i diameter. Klipp ut ett runt bakplåtspapper lika stort som botten och lägg i botten.
  3. Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.
  4. Vispa upp ägg, kokossocker och vaniljpulver.
  5. Vänd ner den smälta chokladen i äggsmeten.
  6. Vänd i bovetemjölet och häll upp smeten i formen.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Kakan ska vara lös i mitten.
  8. Ta ut den och låt den svalna i formen. Låt kakan stå i rumstemperatur i 4–5 timmar så att den hinner sätta sig eller i kylen i ett par timmar.
  9. Bovetecrisp: sätt ugnen på 160 grader.
  10. Koka upp vatten och tillsätt bovetet. Koka i 2 minuter och häll sedan av vattnet.
  11. Strö ut bovetet på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen i 30 minuter. Vänd på bovetet efter halva tiden.
  12. Ta ut plåten och ringla över honungen och rör om med en gaffel. Blanda bovetet med honungen och rosta i cirka 7 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.
  13. Choklad- och honungsglasyr: hacka chokladen och lägg i en skål.
  14. Koka upp grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills allt smält. Låt svalna något och mixa i smöret med en mixerstav.
  15. Montering: glasera tårtan med glasyren.
  16. Strö över bovetecrispen.
  17. Servera med lättvispad grädde.