Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladtårta med aprikos- och apelsinfyllning

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar
  • 125 g solroskärnor
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 175 g smör
  • 175 g mörk choklad, gärna Valrhona manjari, 64 %
  • 4 ägg, delade i gulor och vitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 ekologisk apelsin, finrivet skal

Fyllning

  • 200 g mjuktorkade aprikoser
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 ekologisk apelsin, pressad saft och rivet skal

Chokladglasyr

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk glukossirap
  • 1 tsk apelsinlikör

Chokladganache

  • 100 g choklad
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk ekologisk apelsin, rivet skal

Till garnering

  • ev kanderat apelsinskal
  • guldpulver

Så här gör du

  1. Chokladtårta: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
  2. Rosta solroskärnorna i en torr het stekpanna tills det böjar knäppa i dem. Låt de svalna. Finhacka solroskärnorna med mjölet i matberedare. Smält smör och choklad i en glasskål i mikrovågsugn eller över varmt vattenbad.
  3. Vispa äggulorna med 1 deciliter av sockret tills de är porösa, cirka 10 minuter. Rör ner i choklad- och smörblandningen. Tillsätt solrosmjölet, salt och rivet apelsinskal.
  4. Vispa äggvitorna i en ren skål till ett mjukt skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget. Fortsätt vispa tills äggvitan är tjock och blank. Vänd ner den i två omgångar i chokladsmeten till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen, cirka 45 minuter. Känn efter med sticka att den är torr. Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar.
  6. Fyllning: Skär aprikoserna i bitar och lägg i en kastrull med vatten och socker. Tillsätt rivet apelsinskal och -saft. Koka under lock tills aprikoserna är mjuka, cirka 20 minuter. Mixa slätt. Bred aprikosfyllningen mellan bottnarna.
  7. Glasyr: Koka upp grädden i en kastrull. Ta av värmen. Hacka chokladen och lägg i grädden. Rör tills den smälter. Rör ned glukossirap och apelsinlikör. Låt glasyren svalna något innan den breds ut den på chokladtårtan.
  8. Ganache: Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden med apelsinskal och häll över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna tills den är spritsbar. Lägg ganachen i en spritspåse med krustyll. Spritsa rosor på tårtan och garnera med ev kanderat apelsinskal och guldpulver.