Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladmoussetårta – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 33 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 1 tårtbotten se - grundrecpet ovan - eller köp en färdig

Mousse

  • 300 g mörk choklad, 70 %
  • 50 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk konjak eller whisky
  • 6 äggulor
  • 6 äggvitor

Till garnering

  • 25 g smör
  • 150 g mörk choklad, 70 %
  • kakaopulver
  • macaroner, hallon, marsipanblommor, chokladägg och strössel

Så här gör du

  1. Gör så här Lägg tårtbotten i en form med låstagbara kanter, ca 20 cm i diameter.
  2. Hacka chokladen. Smält smöret i en släpplätt-stekpanna med slutande kanter, ca 20 cm i diameter. Blanda i sockret och 5 msk av grädden och koka upp under omrörning. Ta pannan från värmen och lägg i chokladen, rör om tills all choklad är smält. Häll chokladen i en bunke. Rör i spriten. Rör i äggulorna, en i taget.
  3. Vispa upp resten av grädden, ej för hårt.
  4. Vispa äggvitorna till skum, inte alltför hårt.
  5. Blanda chokladsmeten med grädden. Vänd försiktigt ner äggviteskummet, i två omgångar, i chokladsmeten.
  6. Skeda och bred ut moussen i formen. Täck försiktigt med plastfolie och ställ att stelna i kylen över natten.
  7. Garneringen. Smält smöret i en släpplättstekpanna med slutande kanter, lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och lägg i chokladen, rör om tills all choklad är smält. Låt svalna, men inte stelna.
  8. Ta ut moussetårtan ur formen och lägg den på ett bakplåtspapper. Häll och bred ut chokladen över moussetårtan. Garnera med siktat kakaopulver, macroner, hallon, marsipanblommor, chokladägg och strössel. Förvara i kylskåp till serveringen.