Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladmoussetårta med katrinplommon


Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8-10 bitar

Botten

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl kakao

Katrinplommonpuré

  • 250 g kärnfria katrinplommon
  • 2 msk konjak

Chokladmousse

  • 2 msk konjak
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl kesella
  • 100 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde

Garnering

  • kakao och strimlad mörk choklad

Så här gör du

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och kakao och vispa ner det i äggsmeten. Blanda i smöret.
  3. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna. Diska formens kant och sätt tillbaka den runt kakan.
  4. Katrinplommonpurén: Lägg plommonen i en liten kastrull och häll på så mycket vatten att det precis täcker.
  5. Koka sakta under lock tills plommonen är mjuka, 5-10 minuter. Lyft upp plommonen med en hålslev och mixa tillsammans med konjak. Tillsätt så mycket av kokvattnet att det blir en puré, cirka 2 matskedar.
  6. Moussen: Rör konjak och socker tills sockret löst sig. Rör ner kesellan. Smält chokladen över vattenbad och blanda ner den.
  7. Vispa grädden löst och vänd ner den i smeten i ett par omgångar.
  8. Bred först katrinplommonpurén över kakan, därefter moussen.
  9. Ställ tårtan i kylen minst 4 timmar. Pudra över kakao och strö på strimlad choklad vid servering.