Chokladmoussetårta – recept med kakaogrädde

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Fantastiskt god tårta med chokladmosse på en botten av mörk choklad. Garnera med vispad ganasch mellan rosor av grädde och chokladgrädde.
Ingredienser
12 bitar
Botten
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad, sockerfri
- 2 ägg
- 2 msk sötströ
- 1/2 tsk vaniljpulver
- smör och mandelmjöl till formen
Chokladmousse
- 2 gelatinblad
- 300 g mörk choklad sockerfri
- 3 äggulor
- 4 msk sötströ
- 3 äggvitor
- 3 dl vispgrädde
Kakaogrädde
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 tsk kakao
Vispad ganasch
- 75 g mörk choklad, sockerfri
- 3/4 dl vispgrädde
Till garnering
- 1 dl vispgrädde
- kakao
Så här gör du
- Botten: Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg bakplåtspapper i en springform, 20 centimeter i diameter. Smörj kanterna med smör och bröa med mandelmjöl.
- Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.
- Vispa ihop ägg, suketter (strö) eller sötströ och vaniljpulvret.
- Blanda ner smöret och chokladen smeten i äggsmeten och rör tills allt blandats ordentligt.
- Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter.
- Ta ut kakan och låt den svalna.
- Chokladmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.
- Hacka chokladen och smält den i ett varmt vattenbad.
- Vispa upp äggulorna och sötströ tills det är fluffigt.
- Vispa äggvitorna i en separat skål till ett fast skum.
- Vispa upp grädden lätt.
- Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Vänd hastigt ner det i äggulesmeten.
- Blanda ner chokladen, vänd sedan i äggvitan och sist i med den lättvispade grädden. Vänd ihop till en len mousse.
- Häll upp moussen i tårtformen. Låt tårtan stå i frysen ett par timmar tills den stelnat.
- Kakaogrädde: Blanda vispgrädde och kakao i en skål och vispa upp, fyll en spritspåse med en finstjärntyll.
- Vispad ganasch: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör tills all choklad har smält.
- Låt svalna i rumstemperat och låt den stelna, det tar cirka 3 timmar. Vispa sedan upp ganaschen med en elvisp och fyll i en spritspåse.
- Garnering: Spritsa på toppar med kakaogrädde, grädde och vispad ganasch. Pudra över lite kakao.

Du kanske även gillar
Populära recept