Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladmoussetårta – recept med kakaogrädde

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Fantastiskt god tårta med chokladmosse på en botten av mörk choklad. Garnera med vispad ganasch mellan rosor av grädde och chokladgrädde.

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad, sockerfri
  • 2 ägg
  • 2 msk sötströ
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • smör och mandelmjöl till formen

Chokladmousse

  • 2 gelatinblad
  • 300 g mörk choklad sockerfri
  • 3 äggulor
  • 4 msk sötströ
  • 3 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde

Kakaogrädde

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk kakao

Vispad ganasch

  • 75 g mörk choklad, sockerfri
  • 3/4 dl vispgrädde

Till garnering

  • 1 dl vispgrädde
  • kakao

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i en springform, 20 centimeter i diameter. Smörj kanterna med smör och bröa med mandelmjöl.
  3. Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.
  4. Vispa ihop ägg, suketter (strö) eller sötströ och vaniljpulvret.
  5. Blanda ner smöret och chokladen smeten i äggsmeten och rör tills allt blandats ordentligt.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter.
  7. Ta ut kakan och låt den svalna.
  8. Chokladmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.
  9. Hacka chokladen och smält den i ett varmt vattenbad.
  10. Vispa upp äggulorna och sötströ tills det är fluffigt.
  11. Vispa äggvitorna i en separat skål till ett fast skum.
  12. Vispa upp grädden lätt.
  13. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Vänd hastigt ner det i äggulesmeten.
  14. Blanda ner chokladen, vänd sedan i äggvitan och sist i med den lättvispade grädden. Vänd ihop till en len mousse.
  15. Häll upp moussen i tårtformen. Låt tårtan stå i frysen ett par timmar tills den stelnat.
  16. Kakaogrädde: Blanda vispgrädde och kakao i en skål och vispa upp, fyll en spritspåse med en finstjärntyll.
  17. Vispad ganasch: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör tills all choklad har smält.
  18. Låt svalna i rumstemperat och låt den stelna, det tar cirka 3 timmar. Vispa sedan upp ganaschen med en elvisp och fyll i en spritspåse.
  19. Garnering: Spritsa på toppar med kakaogrädde, grädde och vispad ganasch. Pudra över lite kakao.