Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladmoussetårta – recept med kakaogrädde

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Fantastiskt god tårta med chokladmosse på en botten av mörk choklad. Garnera med vispad ganasch mellan rosor av grädde och chokladgrädde.

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad, sockerfri
  • 2 ägg
  • 2 msk sötströ
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • smör och mandelmjöl till formen

Chokladmousse

  • 2 gelatinblad
  • 300 g mörk choklad sockerfri
  • 3 äggulor
  • 4 msk sötströ
  • 3 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde

Kakaogrädde

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk kakao

Vispad ganasch

  • 75 g mörk choklad, sockerfri
  • 3/4 dl vispgrädde

Till garnering

  • 1 dl vispgrädde
  • kakao

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i en springform, 20 centimeter i diameter. Smörj kanterna med smör och bröa med mandelmjöl.
  3. Smält smöret och chokladen i ett vattenbad.
  4. Vispa ihop ägg, suketter (strö) eller sötströ och vaniljpulvret.
  5. Blanda ner smöret och chokladen smeten i äggsmeten och rör tills allt blandats ordentligt.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter.
  7. Ta ut kakan och låt den svalna.
  8. Chokladmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.
  9. Hacka chokladen och smält den i ett varmt vattenbad.
  10. Vispa upp äggulorna och sötströ tills det är fluffigt.
  11. Vispa äggvitorna i en separat skål till ett fast skum.
  12. Vispa upp grädden lätt.
  13. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Vänd hastigt ner det i äggulesmeten.
  14. Blanda ner chokladen, vänd sedan i äggvitan och sist i med den lättvispade grädden. Vänd ihop till en len mousse.
  15. Häll upp moussen i tårtformen. Låt tårtan stå i frysen ett par timmar tills den stelnat.
  16. Kakaogrädde: Blanda vispgrädde och kakao i en skål och vispa upp, fyll en spritspåse med en finstjärntyll.
  17. Vispad ganasch: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör tills all choklad har smält.
  18. Låt svalna i rumstemperat och låt den stelna, det tar cirka 3 timmar. Vispa sedan upp ganaschen med en elvisp och fyll i en spritspåse.
  19. Garnering: Spritsa på toppar med kakaogrädde, grädde och vispad ganasch. Pudra över lite kakao.