Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladmousse tårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 portioner

Botten:

  • 150 g Smör
  • 2,5 dl Strösocker
  • 2 st Ägg
  • 1 dl Kakao
  • 3 msk Vaniljsocker
  • 2 krm Salt
  • 2 dl Vetemjöl

Chokladtryffel:

  • 75 g Smör
  • 1,1/4 dl Vispgrädde
  • 200 g Mörk choklad

Mörk chokladmousse:

  • 100 g Mörk choklad
  • 1 st Gelatinblad
  • 3,1/4 dl Vispgrädde

Ljus chokladmousse :

  • 125 g Ljus choklad
  • 1 st Gelatinblad
  • 3,1/4 dl Vispgrädde

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret och rör ihop det med socker och ägg. Du behöver inte använda elektrisk visp, det går bra utan.
  3. Blanda kakao, vaniljsocker, salt och vetemjöl i en separat skål och tillsätt det till smörblandningen. Håll koll så det inte finns klumpar i den torra blandningen. Använd i så fall en sil.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 14 min. Låt den svalna helt.
  5. Tryffel: Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädden och låt det koka upp. Ta bort kastrullen från plattan. Hacka chokladen i mindre bitar och vänd ner den i den varma grädden med hjälp av en slickepott. Du kan även använda chokladknappar, då behöver du inte hacka dem. Rör tills tryffeln är blank och slät. Låt den kallna.
  6. Mörk chokladmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Låt den stå i tio minuter.
  7. Hacka chokladen fint och lägg den i en glasskål. Smält den över ett vattenbad.
  8. Koka upp ½ dl av grädden i en kastrull och häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills chokladen har smält helt. Blanda ner gelatinbladet i den varma chokladröran och rör tills gelatinet har blandats in i chokladröran.
  9. Vispa resten av grädden löst (om du vispar för hårt kan moussen bli grynig). Vänd försiktigt ner chokladröran i den vispade grädden.
  10. Bred ut den mörka chokladmoussen på den kalla bottnen och ställ den i frysen i ca 1 timme.
  11. Gör sedan den ljusa chokladmoussen på samma sätt som den mörka.
  12. Bred den ljusa moussen över den mörka chokladmoussen och ställ tårtan i frysen i ca 1 timme.
  13. När tårtan är kall och hård, häll på den blanka, fina tryffeln och låt tårtan svalna.
  14. Servera tårtan med färska hallon. Låt tårtan stå övertäckt i kylskåp. Den är ännu godare dagen efter!