Chokladmousse med kolaknäck

Foto: Anna Hållams
Ingredienser
15 stycken
- 50 g äggula
- 60 g sockerlag
- 150 g mörk choklad
- 3 dl vispgrädde, löst vispad
Kolaknäck
- 125 g smör
- 100 g socker
- 25 g ( 1 msk) honung
- 50 g ( 1/2 dl) grädde
- 50 g (1 msk) glykos
- 125 g valfria nötter
Så här gör du
- Vispa samman äggula med den kalla sockerlagen.
- Sätt bunken i en kastrull med sjudande vatten.
- Vispa kraftigt tills det bildats en krämig smet, cirka 85 grader.
- Passera smeten genom sikt och vispa tills den har kallnat.
- Hacka chokladen. Värm den till 50 grader i mikrovågsugn.
- Vispa grädden löst, blanda choklad och 100 g av grädden.
- Vänd ner den resterande grädden.
- Blanda till sist i äggula med sockerlag.
- Lägg i valfri form och ställ i frysen minst fyra timmar.
- Koka kolaknäcken samma dag som chokladmoussen ska serveras.
- Krossa nötterna och rosta i ugn cirka 15 minuter på 175 grader.
- Koka upp smör, socker, honung, grädde och glykos till 118 grader.
- Lägg i de rostade nötterna, rör om. Låt svalna.
- Garnera moussen med kolaknäcken.

Du kanske även gillar
Populära recept