Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladkolapaj med lingon

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Ingredienser

1 paj
  • 100 g smör eller margarin
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 200 g mörk choklad,, minst 40% kakaohalt
  • 1,5 dl lingon

Till servering

  • vispad grädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8– 10 minuter tills den har fått fin färg.
  3. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen.
  4. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät.
  5. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.