Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladglass bas

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Oj oj, nu vet jag inte riktigt vad som är godast glasen sig själv eller kombinationen av glassen och kladdkakan eller om de båda tillsammans. Detta är choklad receptet som jag alltid utgår ifrån när jag ska göra chokladglass. Jag fastnat för receptet för den ger en mäktig chokladsmak, men inte för tung. Jag använder choklad med över 50 procent kakao halt, små chocolate chips.

Ingredienser

6 portioner
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk glykos
  • 1 dl socker
  • 5 st äggulor
  • 150 g mörk choklad

Så här gör du

  1. Koka upp grädden, mjölken och glykosen i en kastrull. Rör om under tiden för att inte bränna fast i botten. Dra av från spisen.
  2. Vispa äggulorna och socker till vitt fluffig smeten i en bytta.
  3. Häll den varma gräddblandningen över äggulorna i en jämn stråle. Vispa under tiden.
  4. Häll tillbaka smeten in i kastrullen.
  5. Sjud blandningen till 80 grader eller tills den börjar tjocknar under vispning. Jag utgår alltid ifrån tills smeten börjar tjockna.
  6. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
  7. Häll smeten i skålen och rör om för att smälta och blanda chokladen ordentligt. Sila glassen till en annan skål och låt svalna. Bäst är om glassen kan stå och dra sig i 12 timmar.
  8. Efter 12 timmar häll glassen i glassmaskin.
  9. Gröp ut glassen från maskin och frys glassen minst 2 timmar innan servering.