Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladbollskladdkaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat
Chokladbollskladdkaka
Foto: Helén Pe

Denna kladdkaka har varit min favorit i flera år – hur skulle det någonsin kunna bli fel när man kombinerar chokladbollar med kladdkaka?

Recept hämtat ur boken ”Kladdkakor Deluxe” av Frida Skattberg (Bonnier Fakta).

Ingredienser

1 kladdkaka

Chokladbollssmet

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 dl starkt kaffe
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 50 g smält mörk choklad
  • 5-6 dl havregryn
  • kokos, att rulla i

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad, 50 %
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl kakao
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Garnering

  • 150 g mörk choklad
  • 1 1/2 dl kokos

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en for med löstagbar kant, 20 cm i diameter.
  2. Gör chokladbollssmeten. Vispa smöret i matberedare eller med elvisp på hög hastighet.
  3. Tillsätt florsocker, kaffe, vaniljsocker, kakao och smält choklad. Rör till en krämig massa. Tillsätt havregryn och kör eller vispa på hög hastighet i 2 minuter.
  4. Låt smeten stå i kylskåpet medan du gör kladdkakan.
  5. Smält smör och choklad till kladdkakan i en kastrull på låg värme.
  6. Ta av kastrullen från värmen. Rör ner resterande ingredienser och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna i kylskåp i 2 timmar.
  7. Ta ut chokladbollssmeten och forma till 40 jämnstora chokladbollar. Lägg dem ovanpå kladdkakan.
  8. Smält chokladen till garneringen och ringla över chokladbollarna. Strö över kokos och låt stelna i kylskåp.
Du kanske även gillar