Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Choklad- och lakritsfudge

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 33 st har redan röstat

Detta engelska godis är mjukare och grynigare än den mer sega kolan i sin konsistens. För att den inte ska bli seg som kola ska den inte kokas upp till så höga temperaturer, utan max 114-116 grader. Därefter ska den vispas kall för bästa konsistens. Använd gärna elvisp. Men det går förstås med handvisp också. Fudge kan göras både på mjölk och grädde.

Läs också: Julgodis – klassiska, enkla och magiskt goda recept

Ingredienser

30 st
  • 1-1 1/2 dl turkisk peppar
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 4 dl socker
  • 3 msk ljus sirap
  • 50 gram smör
  • 2 msk kakao

Garnering

  • strössel i blandade färger

Så här gör du

  1. Mixa turkisk peppar till ett pulver. Är du en lakritsälskare kan du mixa lite extra och sedan smaka av smeten när den kokat upp.
  2. Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Rör ordentligt i början så att sockret löser sig innan smeten börjar koka, detta för att undvika att fudgen inte ska sockra sig senare. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lakritspulver.
  3. Koka upp till 114-116 grader. Ta kastrullen från värmen. Har man ingen termometer, låt smeten koka tills den klarar av kulprovet. Droppa lite smet i ett glas vatten, kan du rulla en kula är den klar.
  4. Vispa fudgen tills den börjar svalna för att få den mer grynig och krämig. Jag brukar använda en elvisp.
  5. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form cirka 20x20 cm. Dekorera med strössel.
  6. Skär bitar när fudgen svalnat något.