Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Choklad- och aniskaffe med churros

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 person(er)
  • 1,25 dl vatten
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk brun farinsocker
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • olja, att fritera i
  • 1 msk kanel
  • 2 msk socker
  • 0,5 msk fint krossad anis

Kaffe:

  • kaffe, gärna, Skånerost eller annat kraftigare kaff.
  • 2 msk anis
  • 1,5 dl riven mörk chokladad,, gärna av hög kvalitet

Så här gör du

  1. Blanda smör, vatten, salt och farinsocker i en kastrull och koka upp blandningen så att smöret smälts. Blanda ner mjölet i smeten och rör om ordentligt med en trägaffel i cirka 2 minuter. (Smeten ska rostas försiktigt, men inte bränna vid)
  2. Ställ kastrullen åt sidan när smeten är smidig i konsistensen och doftar lite kola-aktigt.
  3. Rör samman ägg och vaniljsocker i en bunke och blanda därefter med den rostade smeten. Rör om ordentligt så att det blir en jämn smet. Lägg smeten i en spritspåse (gärna med tyll).
  4. Blanda kanel, socker och krossad anis i en djup tallrik. Fyll 1/4 av en stor kastrull med neutral frityrolja och hetta upp oljan till 175 grader, kontrollera gärna med digital kökstermometer.
  5. Tänk på att stänga av eventuell köksfläkt och alltid ha ett grytlock nära till hands.
  6. Spritsa ner 8–10 cm långa churros i oljan (klipp eventuellt av smeten med hjälp av sax, men akta så att oljan inte skvätter på dig). Fritera i cirka 4 minuter eller tills churron är gyllenbrun. Vänd på churron efter halva tiden. Ta upp och låt rinna av på dubbelt hushållspapper.
  7. Rulla därefter churron i kanel- och anissocker. Servera så fort som möjligt. Beroende på kastrullens storlek brukar man kunna fritera 4-5 churros åt gången.
  8. Krossa anisen i en mortel. Brygg kaffet med anisen i kaffefiltret. Brygg gärna lite starkare kaffe.
  9. Häll upp kaffet i fyra koppar (cirka 3 dl i varje kopp) och rör ner cirka 2,5 msk riven choklad i varje kaffekopp.