Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Choklad chip cookies

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 200 g Smör/ margarin
  • 0,5 dl Strösocker
  • 1,75 dl Brun Farin Strö
  • 1 st Rumstempererat ägg
  • 3,5 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bikarbonat
  • 3 msk Vaniljsocker
  • 2 tsk Maizena
  • 50 g Mörka chokladknappar
  • 50 g Ljusa chokladknappar
  • 50 g Vita chokladknappar

Så här gör du

  1. Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål. Ställ åt sidan.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig väl blandad smet. Jag använder en köksassistent när jag gör mina cookies. Tillsätt sedan ägget och vispa lite till.
  4. Häll sedan i resten av ingredienserna förutom chokladknapparna. Arbeta snabbt ihop till en fastare smet med köksassistenten. Mixa inte mer än nödvändigt. Det ska vara lite kletigt. Till sist tillsätter du chokladknapparna och vänder dem försiktigt i smeten med en slickepott. Blanda tills allt är fint fördelat.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 30 minuter. Det gör du för det underlättar när du ska forma smeten till bollar och för att dem inte ska flyta ut för mycket på plåten.
  6. För att få kakorna lika stora kan du använda dig av ett matskedsmått, glasskopa eller en vanlig sked. Jag använde mig av ett matskedsmått och vägde bollarna en och en på en liten köksvåg. De vägde ca 35g. Detta gör jag dels för att kakorna blir lika stora och för att gräddningen blir jämnare. Jag hade ca 9 bollar på varje plåt.
  7. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen och var noggrann med att ta ut dem i tid för annars förlorar kakorna den sega chokladiga mitten och de knapriga kanterna. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 11 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn. Det du ska hålla koll på är kanterna. De ska precis ha fått pyttelite färg runtom och du kan se en lätt marmorering på ovansidan av kakan.
  8. Var inte orolig! Kakorna kan se uppsvällda och ofärdiga ut men det lägger sig allteftersom kakorna svalnar.
  9. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler. Flyttar du dem för tidigt så kan dem gå sönder eftersom de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna helt.
  10. Förvara dem i en lufttät burk. De håller sig fina upp till en vecka.