Logga in här

Chocolate dulce de leche meringue pie

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

12 BITAR

Botten

  • 100 g smör
  • 3 ⁄4 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • torkade, gula ärtor, till formen

Fyllning

  • 1 burk dulce de leche (färdigköpt) eller 1 burk sötad, kondenserad mjölk

Chokladfyllning

  • 2 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 75 g smör
  • 100 g mörk choklad

Chokladganache

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde

Italiensk maräng

  • 75 g äggvita
  • 65 g vatten
  • 120 g strösocker + 15 g strösocker

Till garnering

  • 50 g choklad
  • kakaopulver

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör och florsocker, rör i äggulan och vänd ner de torra ingredienserna. Låt vila i 40 minuter.
  2. Kavla ut och fodra en pajform, cirka 22 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel. Lägg i en bit aluminiumfolie och häll i torkade, gula ärtor för att hålla kanterna på plats under gräddningen. Förgrädda i 10–15 minuter. Låt svalna helt.
  3. Fyllning: Om du inte köpt färdig dulce de leche, koka den oöppnade burken med kondenserad mjölk i vatten, som täcker hela burken, i 3 timmar. Håll koll så att burken hela tiden är täckt av vatten och fyll på med mer vatten när det behövs.
  4. Bred ut över den avsvalnade pajbotten.
  5. Chokladfyllning: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa socker, ägg och äggula pösigt. Smält smöret och chokladen tillsammans. Vispa ner i äggsmeten. Häll smeten i pajformen. Grädda i cirka 12 minuter tills fyllningen stannat något.
  6. Chokladganache: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält.
  7. Glasera pajen med ganachen. Låt stelna i ett par timmar, sätt in i kylen så går det fortare.
  8. Italiensk maräng: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader, börja vispa upp äggvitan till ett skum och tillsätt 15 gram socker.
  9. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet i ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
  10. Bred ut över pajen. Bränn marängen med en gasolbrännare.
  11. Garnering: Smält choklad och ringla över pajen före servering. Pudra över lite kakao.