Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chocolate chip cookies med brynt smör och kaffe

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

12 portioner
  • 125 g smör
  • 1 msk vatten
  • 125 g farinsocker
  • 90 g strösocker
  • 1 st ägg
  • 1 tsk snabbkaffepulver
  • 150 g vetemjöl
  • 1/3 tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 100 g choklad (50/50 mörk och ljus)

Så här gör du

  1. Bryn smöret i en kastrull tills det blivit gyllenbrunt. Häll därefter smöret i en metallbunke. Rör direkt ner 1 msk kallt vatten för att kyla ner smöret. Låt svalna.
  2. Tillsätt de båda sockersorterna till det svala smöret och rör tills allt blandat sig.
  3. Rör ner ägget och snabbkaffepulvret och fortsätt röra sig tills du fått en jämn smet.
  4. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan bunke. Vänd därefter ner den torra blandningen i smör-och sockersmeten.
  5. Hacka chokladen grovt och vänd ner 3/4 av den hackade chokladen i kakdegen. Degen kommer vara lösare än en vanlig kakdeg, så ställ in den i kylskåpet i ca 10 min innan du rullar den till bollar.
  6. Rulla degen till 12 st bollar och placera de på en stor skärbräda och tryck till de något (Om du har en våg kan du väga upp degbollarna till ca 50 g/st )
  7. Ställ in skärbrädan med degbollar i kylskåpet och låt de stå där i 1-2 h för att låta smakerna utvecklas. Placera därefter kakorna glest på plåt klädd med bakplåtspapper. Fördela chokladbitarna på kakorna.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 10-11 minuter. De är färdiga när de blivit gyllenbruna i kanten och inte längre är glansiga på ytan.
  9. Flytta direkt över bakplåtspappret med kakorna till ett galler efter att du tagit ut de ur ugnen. Låt svalna.