Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chili con carne 
med salsa och guacamole

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Den perfekta festmaten om man blir många. En mustig och het chili som serveras tillsammans med tomatsalsa, ­guacamole, tortillabröd och gräddfil.

Ingredienser

4 portioner


Chili con carne


  • 1 kg benfri högrev

  • 150 g rökt sidfläsk

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 röda paprikor
  • 
smör

  • flingsalt
  • 2 
flaskor porter eller mörkt öl
  • 1 msk hackad inlagd jalapeño

  • 3 msk chilipulver
  • 1 krm 
kanel

  • 2 tsk spiskummin

  • 1 msk oregano


Guacamole

  • 1/2 chilifrukt

  • 1 liten gul lök

  • 2 avokado

  • 2 tsk pressad lime

  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 
tabasco

  • flingsalt


Tomat- & bönsalsa

  • 3 tomater

  • 1 liten rödlök

  • 1 burk svarta bönor, 400 g

  • 1-2 msk hackad inlagd jalapeño

  • 3 msk hackad koriander

  • 1 msk pressad lime

  • 1 msk olivolja
  • 
flingsalt

Till servering:


  • tomat- och bönsalsa (se recept här intill)

  • guacamole (se recept här intill)
gräddfil

  • tortillabröd


Så här gör du

  1. Skär köttet i bitar, 3 x 3 centimeter. Strimla fläsket. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär paprikan i små tärningar.

  2. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och ställ det åt sidan.

  3. Fräs fläsk, lök, vitlök och paprika i smör i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt köttet och blanda om.

  4. Häll på porter och eventuellt vatten, vätskan ska täcka kött och grönsaker. Blanda i kryddorna.

  5. Koka grytan på svag värme under lock 1 1/2-1 3/4 timme. Köttet ska bli nästan sönderkokt. Rör om då och då. Smaka av med salt.

  6. Servera med tillbehören.
  7. Guacamole: Klyv chilin på längden, ta bort kärnor och väggar och finhacka chiliköttet. Skala och hacka löken.
 Gröp ur avokadoköttet och mosa med limesaften.
 Blanda i chili, lök och vitlök.
 Smaka av med tabasco och salt.
  8. 
Tomat- & bönsalsa: Dela tomaterna och gröp ur kärnorna. Skär i tärningar.
 Skala och hacka löken.
 Skölj bönorna och låt dem rinna av.
 Blanda och smaka av med salt.