Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chili con carne med majs

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Detta är en riktig långkoksgryta väl värd att vänta på! Här blandas den heta chilismaken med toner av mörk choklad. Urgott!

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g högrev
  • 2 msk majsolja, att bryna i
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 vatten
  • 3 buljongtärningar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 röd chili
  • 2 chipotle
  • 1 1/2 tsk kanel
  • 50 g mörk choklad, grovhackad
  • 2 paprikor
  • 3 färska majskolvar

Så här gör du

  1. Skär bort eventuellt senor och hinnor från köttet. Skär köttet i grova tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chili och chipotle.
  2. Värm oljan i en gryta och bryn löken. Lägg i köttet och bryn hastigt runtom några minuter, så det får lite färg. Slå på vatten. Rör ner buljongtärningar, tomatpuré, chili och kanel. Koka upp och sänk värmen så grytan bara puttrar, den får inte stormkoka för då blir köttet hårt.
  3. Låt grytan stå och puttra under lock 2-3 timmar, tills köttet faller sönder. Titta till grytan då och då. Fyll eventuellt på med mer vatten om vätskan börjar koka bort. Verkar i stället grytan för tunn när köttet är färdigkokt, lyft av locket och låt vätskan koka in.
  4. Lägg i chokladen och rör runt, så att den smälter ner i grytan.
  5. Dela, kärna ur och hacka paprikan i bitar. Dra bort blasten från majs- kolvarna och skär dem i skivor. Lägg ner i grytan och låt koka med de sista 10 minuterna. Servera grytan rykande varm, gärna med lite bröd till.