Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chèvrefyllda älgfärsbiffar – gott recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 person(er)
  • 500 g älgfärs
  • vitt bröd, en skiva
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st ägg
  • 1 msk smör, + 2 msk
  • 1 msk mörk oxfond, koncentrerad
  • 100 g chèvre, getost

Fräs:

  • 120 g jägarbacon
  • 0,5 st spetskål
  • 200 g trattkantareller
  • 2 msk smör
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk ättikssprit
  • salt, peppar

Så här gör du

  1. Lägg en skiva vitt bröd i en skål och tillsätt grädden. Låt svälla 10 minuter. Rör ner färs, salt, peppar och timjan.
  2. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna tills den blir mjuk och glansig. Rör ner lök, ägg och oxfond. Arbeta färssmeten smidig.
  3. Forma 6 runda bollar och lägg på ett smörpapper. Dela chèvren i sex runda kulor och tryck in i färsbollarna. Förslut och platta till biffarna något.
  4. Stek biffarna i 2 msk smör, cirka 2 minuter per sida. Lägg över biffarna i en ugnssäker form och stek klart, cirka 5 minuter i mitten av ugnen vid 175 grader.
  5. Skär baconet i strimlor och låt det rinna av på hushållspapper. Skär spetskålen i strimlor och ansa svampen. Fräs i smör och smaksätt med honung, ättikssprit, salt och peppar. Tillsätt baconstrimlorna och rör om och låt allt bli varmt.
  6. Lägg upp fräset på tallrikar och biffarna ovanpå. Dekorera med tranbär och balsamicosirap eller granatäppelsirap. Servera eventuellt med kokt potatis.