Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Cheesecake med vit choklad & plommon

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 500 g plommon, gärna olika sorter
  • 1/2 citron, färskpressad saft
  • 3 msk vit sirap
  • 3 msk strösocker
  • 100 g Maryland cookies
  • 100 g digestive
  • 75 g smör, smält
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad, hackad
  • 250 g mascarpone
  • 400 g cream cheese
  • myntablad
  • florsocker

Så här gör du

  1. Dela och kärna ur frukten. Skär stora frukter i klyftor. Lägg frukten i en släpplättstekpanna. Ringla över citronsaften och sirapen. Strö över sockret. Fräs frukten på medelstark värme tills sockret smält och frukten mjuknat. Låt kallna.
  2. Sätt ugnen på 175 garder.
  3. Botten: Klipp till bakplåtspapper till en rundel och lägg den i en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Finfördela kexen i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen över formens botten. Ställ formen i frysen i cirka 10 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter. Låt kallna.
  4. Fyllning: Vispa 2 dl av grädden i en bunke. Koka upp resten av grädden i en släpplättpanna. Lägg i den vita chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält. Låt svalna men inte stelna.
  5. Vispa mascarpone och cream cheese krämigt i en stor bunke. Blanda i chokladsmeten. Blanda i den vispade grädden försiktigt.
  6. Fördela hälften av fyllningen över kexbotten i formen. Lägg över cirka 2 dl av plommonen. Tillsätt resten av fyllningen och släta till ytan.
  7. Täck cheesecaken med plastfilm och ställ i frysen över natten. Ta fram den 40–60 minuter före servering. Garnera med resten av plommonen och myntablad. Sikta över lite florsocker.