Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Cheesecake med vit choklad & plommon

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Bland det bästa med hösten är dess underbara frukter, som man kan baka sötsaker på. Här är en fantastisk cheesecake med söta plommon, syrlig citron och vit choklad.

Ingredienser

8 bitar
  • 500 g plommon, gärna olika sorter
  • 1/2 citron, färskpressad saft
  • 3 msk vit sirap
  • 3 msk strösocker
  • 100 g Maryland cookies
  • 100 g digestive
  • 75 g smör, smält
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad, hackad
  • 250 g mascarpone
  • 400 g cream cheese
  • myntablad
  • florsocker

Så här gör du

  1. Dela och kärna ur frukten. Skär stora frukter i klyftor. Lägg frukten i en släpplättstekpanna. Ringla över citronsaften och sirapen. Strö över sockret. Fräs frukten på medelstark värme tills sockret smält och frukten mjuknat. Låt kallna.
  2. Sätt ugnen på 175 garder.
  3. Botten: Klipp till bakplåtspapper till en rundel och lägg den i en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Finfördela kexen i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen över formens botten. Ställ formen i frysen i cirka 10 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter. Låt kallna.
  4. Fyllning: Vispa 2 dl av grädden i en bunke. Koka upp resten av grädden i en släpplättpanna. Lägg i den vita chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält. Låt svalna men inte stelna.
  5. Vispa mascarpone och cream cheese krämigt i en stor bunke. Blanda i chokladsmeten. Blanda i den vispade grädden försiktigt.
  6. Fördela hälften av fyllningen över kexbotten i formen. Lägg över cirka 2 dl av plommonen. Tillsätt resten av fyllningen och släta till ytan.
  7. Täck cheesecaken med plastfilm och ställ i frysen över natten. Ta fram den 40–60 minuter före servering. Garnera med resten av plommonen och myntablad. Sikta över lite florsocker.