Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Charlotte russe – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

En fin tårta som du kan servera med färska hallon vid sidan av. Receptet är från hovtraktören Werner Vögeli och är sparat bland våra bästa recept.

Ingredienser

8 bitar
  • hallonsylt

Rulltårtsbotten

  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 msk vatten eller 3 msk färskpressad citronsaft (eller 2 msk färskpressad limesaft + 1 msk vatten)

Fyllning

  • 400 g färskost
  • 1 dl florsocker
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 100 g vita chokladknappar eller hackad choklad
  • 4 blad gelatin
  • 1 dl hallonpuré

Garnering

  • florsocker

Så här gör du

  1. Rulltårtsbotten: Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Lägg ut ett ark bakplåtspapper på ett bord och strö över 3 msk av sockret i ett tunt lager.
  3. Vispa ägg och resten av sockret vitt och pösigt i en bunke, använd gärna elvisp.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vanilj- pulver och vänd dem (för hand) i äggvispet tills allt blandas. Häll i vattnet och blanda till en slät smet.
  5. Utbakning: Bred ut smeten i ett jämt lager till en rektangel, 25 × 30 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, tills den fått fin färg.
  6. Rulla ihop den tillsammans med det sockrade papperet från långsidan. Låt kallna i cirka 1 1⁄2 timme.
  7. Rulla ut kakan och lägg den på papperet. Bred ut ett tunt lager sylt över kakan. Rulla ihop den från långsidan med hjälp av papperet och dela rulltårtan i två bitar. Slå in i plastfilm och låt vila i kylskåp.
  8. Fyllning: Vispa ihop cream cheese och florsocker. Vispa i 1 1⁄2 dl av grädden i 2–3 omgångar.
  9. Koka upp resten av grädden i en liten släpplättstekpanna. Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält. Rör ner chokladen i cream cheese- massan.
  10. Blötlägg gelatinet enligt anvisning på förpackningen, ta upp och smält det i en liten panna. Ta pannan från värmen och rör i cirka 2 dl av fyllningen. Häll sedan blandningen i bunken med fyllningen och rör om med elvisp tills allt blandas. Låt stå i cirka 15 minuter eller tills fyllningen börjar tjockna något, men inte stelna.
  11. Klä en rund skål, som rymmer cirka 2 liter, med plastfolie. Skär rulltårtan i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg ut dem tätt ihop utmed skålens botten och kanter. Häll i fyllningen och täck med en bit plastfilm. Ställ i kylskåp att stelna i 4–5 timmar eller över natten.
  12. Ta bort plastfilmsbiten och stjälp upp tårtan på ett fat. Garnera med siktat florsocker.