Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Carnitas – långbakat kött i lergryta

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 1 1/2 kg fläskkarré eller högrev
  • 1 gul lök
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 msk rökt paprika
  • 1 msk ancho chilipulver
  • 1 msk salt
  • 2 msk 
mörkt muscovadosocker

  • 1 väl tvättad apelsin, rivet skal
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 1 lagerblad
  • 2 msk majsolja
  • 1 mexikansk öl, t ex Negra Modelo, 355 ml

Mangosalsa

  • 2 mango
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1/4 habanero chili, finhackad
  • 1 msk färsk koriander, finhackad
  • 1 lime, pressad saft
  • salt

Till servering

  • 
Majs- och vetetortillas, finstrimlad sallad, guacamole, pico de gallo, picklad rödlök och mangosalsa

Så här gör du

  1. Lägg en lergryta i kallt vatten 10 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Skär köttet i stora bitar, 5x5 cm. Blanda rökt paprika, ancho chilipulver, salt, muscovadosocker och rivet apelsinskal och gnid in dem i köttet. Skala och hacka lök och vitlök i grova bitar och lägg i grytan. Lägg köttet ovanpå.
  2. Dela chilin och skrapa ur kärnorna och lägg i grytan tillsammans med lagerblad, olja och öl. Lägg lock på grytan och ställ in i ugnen, cirka 4 timmar, tills köttet känns mört.
  3. Sila av skyn i en gryta och koka ihop till hälften. Dra isär köttet i mindre bitar med två gafflar. Slå skyn över köttet och gratinera under grillelementet i ugnen vid 250 grader, cirka 5 minuter. Servera med tortillabröd, guacamole, pico de gallo, picklad rödlök och mango salsa.
  4. Mangosalsa: Dela mangofrukterna på båda sidor om den platta kärnan. Skär fruktdelarna i klyftor och filéa loss skalet. Skär fruktköttet i små tärningar.
  5. Blanda frukten med lök, chili, koriander och limesaft. Smaka av med salt.