Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Caponata – stekt aubergine med tomatsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

En smarrig vegetariskt rätt med doft av Italien och proppfull med nyttiga grönsaker

Ingredienser

4 portioner
  • 3 stora aubergine
  • vinäger
  • 50 gram svarta oliver
  • 2 matskedar kapris (gärna saltad)
  • 35 gram pinjenötter, rostade
  • Färsk basilika
  • Färsk persilja
  • Burrata (italiensk ost gjord på mozzarella och grädde) eller mozzarella

Tomatsås

  • 5 kvistar selleri
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 burk krossade tomater
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Börja med att tärna auberginen i relativt stora bitar, cirka 4 cm stora. Salta och låt stå i durkslag med tryck för att vattna ur auberginen.
  2. Skär sellerin i skivor och finhacka löken. Stek ihop sellerin och löken ordentligt i ungefär 20 min, på svag värme så att löken blir glansig utan att brännas vid.
  3. Tillsätt sedan pressad vitlök och chiliflakes. Tillsätt därefter burken med krossade tomater och låt sjuda ned till en tomatsås. Salta och peppra efter smak.
  4. Torka av vattnet från auberginbitarna så att de är någorlunda torra. Använd mycket olivolja i en stekpanna och stek så att auberginen får färg.
  5. Slå sedan en skvätt vinäger över auberginen som om det vore en sallad, slå därefter över tomatsåsen, svarta oliver, rostade pinjenötter och de färska örterna. Toppa med selleriblad och kapris och servera med burrata eller mozzarella.