Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Cake salé à la lorraine – fransk matig kaka


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Cake salé betyder ungefär “salt mjuk kaka” på franska. Fransmännen älskar att servera Cake salé på buffébordet eller att ha med den i picknickkorgen. Visst liknar den våra matmuffins, men med olivolja och vitt vin i smeten blir smaken elegantare. Cake salé går bra att frysa in. Värm den gärna en aning i mikron före servering. Låt den ersätta matpajen och bjud gärna på en sallad till.


Ingredienser

8 bitar

  • 3 ägg

  • 1 dl olivolja

  • 1 dl vitt vin (eller mjölk)

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 
2 tsk bakpulver

  • 1 krm salt

  • 2 krm peppar
  • 
1 1/2 dl grovriven ost (grevétyp)

  • 200 g rökt sidfläsk

  • 1 dl svarta oliver


Så här gör du

  1. Vispa ägg, olja och vätska (vin eller mjölk) i en bunke.

  2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Sikta ner mjölblandningen lite åt gången i smeten. Rör tills blandningen blir jämn.
  3. 
Blanda ner salt, peppar och den rivna osten.

  4. Skär fläsket i tärningar och stek det så det får lite färg. Låt det svalna en aning på hushållspapper. Vänd ner fläsk och oliver i smeten.

  5. Häll smeten i en smörad och bröad avlång kakform cirka 1,5 liter och grädda i ugn, 175 grader, i 45 minuter.