Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Caesarsallad

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

2 portioner

Sallad:

  • 250 g Kycklingbröstfilé
  • 1 st Romansallad
  • 2 dl Krutonger (gärna egna av lite grövre bröd)
  • 1 dl Zucchini i bitar (eller bacon om du vill ha kött)
  • Spiskummin
  • Rosmarin
  • Gurkmeja
  • Parmesanost

Caesardressing (utan fisk):

  • 1 st Ägg
  • 1,5 dl Parmesanost, riven
  • 1 st Vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk Dijongsenap
  • 1 msk Citronsaft
  • 1 tsk Kapris
  • 1,5 dl God skånsk rapsolja
  • 0,5 dl Kallpressad olivolja
  • Flingsalt
  • Peppar

Så här gör du

  1. Preppa med att ta fram ägget så det blir rumstempererat. Skär upp romansalladen och lägg den i kallt vatten. Sätt på ugnen på 180 °. Skär zucchinin i små fyrkanter och skär upp brödet i krutongbitar. Plocka fram övriga ingredienser.
  2. Krydda kycklingfiléerna. Salt och peppar, rosmarin, spiskummin och gurkmeja. Det ger en lite orientalisk smakbild, rik på smak utan pepprighet och fin färg av gurkmejan. Stek i olja och smör till de får fin färg. Skjutsa sedan in dem i ugnen på ca 180 ° till dess de når 70 °.
  3. Zucchinin skär jag i små fyrkanter, steker ganska hårt i smör och olja, kryddar med salt och peppar. Jag använder ett rökigt salt om jag vill ha lite bättre baconkänsla. Och som sagt, detta är min flexitarianska variant. Du kan steka bacon om du hellre vill ha det. Häll upp på hushållspapper och låt det rinna av.
  4. Krutongerna steker jag sedan i ett par matskedar rapsolja, saltar lite och låter dem få textur och färg.
  5. Dressingen: Min modell är: i en smal bunke som du kan använda stavmixer i. Sätt det rumstempererade ägget i botten. På med allt utom oljan (parmesan, finhackad vitlök, dijonsenap, citronsaft, kapris) och till sist rapsolja och olivolja. Sätt stavmixern i botten, starta på hög hastighet och lyft den sakta, så blir det en fin sås. Den traditionella varianten är att gör allt utom olja i en vanlig mixer eller bunke, tillsätt sedan oljan långsamt under vispning. Även här är knepet att olja och ägg har samma temperatur.
  6. Sedan kommer magin - lärde mig av Mannerström på något klipp på youtube - salladen ska kastas i dressingen. Så häll av och slunga gärna romansalladen (i slunga eller bara en kökshandduk). Sätt den i större bunke, tillät ungefär hälften av dressingen, lock på och skaka - så blir romansalladen så där härligt täckt av dressingen. Servera resten av dressingen bredvid.
  7. Sedan bygger jag salladen. Romansallad i botten, på med zucchini/bacon, krutonger, skiva kycklingfiléerna och lägg dem ovanpå. På toppen avslutar vi med flakes av parmesanost.