Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Cacciatora med svamp och oregano

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 pizzor
  • 350 g kastanjechampinjoner
  • 30 g torkad karljohansvamp
  • 250 g cacciatora salami
  • 100 g parmesanost
  • Färsk oregano

Kalljäst pizzadeg grundrecept 1 sats (4 pizzor)

  • 6 dl vetemjöl special
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 3 dl iskallt vatten
  • 12,5 g färsk jäst (1/4 paket)
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • Extra olivolja och mjöl till utbakning

Fyllig tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 liten morot
  • 1 selleristjälk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk honung
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk salt

Så här gör du

  1. Pizzadeg enligt recept.
  2. Tomatsås enligt recept.
  3. Blötlägg den torkade svampen i tre deciliter kallt vatten i femton minuter. Skiva champinjonerna och vänd ner dem i svampvätskan.
  4. Kavla under tiden ut pizzadegen i fyra rundlar på bakplåtspapper. Bred ut tomatsåsen men lämna kanterna bara.
  5. Låt svampen rinna av och fördela den på de fyra pizzorna. Skiva salamin i slantar och lägg dem ovanpå.
  6. Grädda pizzorna en och en i övre delen av ugnen i cirka sex-sju minuter (ugnsvärme kan variera kraftigt)
  7. Riv osten och strö över de heta nygräddade pizzorna. Toppa med färsk oregano.
  8. Sikta mjölet genom en sil. Lös upp jästen, oljan och saltet i det kalla vattnet i en storbunke eller i en assistent.
  9. Rör ner mjölet i degvätskan i cirkelrörelser med en trägaffel eller med assistentens blandare på låg effekt i fem minuter.
  10. Byt till degkrok på assistenten eller fortsätt knåda ihop degen med lätt mjölade händer, tills den är fast och smidig.
  11. Låt degen vila i cirka tio minuter så att gluten utvecklas och knåda den sedan lite till. Olja in degen, förvara den i bunke täckt med plastfilm på kylskåpets kallaste ställe. Låt den kalljäsa i minst åtta timmar.
  12. En och en halv timme innan du ska baka tar du ut degen. Dela den i önskade delar med en vass kniv och platta ut degbitarna med handflatan på ett mjölat bakbord. Låt jäsa under handduk eller plastfolie på en varm plats i drygt en timme.
  13. Ta fram degbitarna en och en. Platta till dem med mjölad handflata. Kavla ut tunt på ett bakplåtspapper innan du garnerar.
  14. Finhacka löken, vitlöken och moroten. Skölj sellerin noga och finhacka den med.
  15. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg i grönsakshacket och fräs på medelvärme under omrörning tills det mjuknat och löken är genomskinlig.
  16. Tillsätt tomaterna, vattnet och purén. Låt småputtra i cirka 25 minuter tills såsen har tjocknat.
  17. Smaka av med honung och salt. Vill du ha den helt slät kan du mixa den snabbt med en stavmixer.