Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Butterkaka med äppelmos

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

3 St
  • 20 g ekologisk jäst
  • 1 msk Mortlade kardemummakärnor
  • 5 dl Ljummen fet mjölk
  • 1 dl Ljus sirap
  • 1 st Ägg
  • 15 dl Ekologiskt vetemjöl
  • 200 g Rumsvarmt smör
  • 1.5 tsk Salt

Fyllning

  • 200 g Rumsvarmt smör
  • 2 msk 
1/2 msk kanel

  • 2 dl Strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 10 dl Äppelmos

Pensling

  • 1 st Ägg
  • 1 nypa Salt
  • 1 msk Vatten

Garnering

  • 100 g Flagad mandel

Glasyr

  • 1 msk 
Citronsaft
  • 2 dl Florsocker

Så här gör du

  1. Lös jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser utom salt och smör. Jobba degen så den släpper bunkens kanter.
  2. Knåda in smöret och saltet och tillsätt lite mer mjöl om degen blir för kladdig. Jäs övertäckt med plastfilm i minst 2 timmar tills den har dubblat sin storlek. Eller jäs över natten i kylskåpet!
  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, utom äppelmoset.
  4. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 1 cm tjock på mjölad bänk.
  5. Bred på fyllningen på hela degen. Rulla till en lång korv och dela in i 24 bullar.
  6. Smörj springformar på 24 cm och ställ ner bullarna, 8 per form i en cirkel med en bulle i mitten. Ställ dom inte för tätt för då jäser dom upp som små torn i ugnen! Jäs övertäckt tills bullarna studsar tillbaks när du petar till den med fingret, minst 2 timmar.
  7. Vispa upp ägget med vatten och salt. Det gör att alla små snoddar löses upp i ägget och det går lättare att pensla! Pensla bullarna jämnt.
  8. Fyll en sprits med äppelmoset. Använd en så spetsig, smal tyll som möjligt. Tryck tyllen långt ner i bullen och tryck ut en rejäl dos äppelmos. Det ska nästan börja välla upp mos på bullen, mums.
  9. Strö över flagad mandel och skjutsa in formen/formarna i ugnen. Grädda lite längre ner i ugnen i 230 grader tills butterkakan fått en härlig gyllenbrun färg. Ca 25-30 min beroende på ugn och form. Låt svalna en liten stund innan du lossar kanten från formen. Låt sen svalna helt utan botten och kant på galler. Låter du den svalna helt i formen så bildas kondens och den blir blöt under, inte härligt.
  10. Vispa ihop florsockret med citronsaften till en vit, tjock glasyr. Ringla över den helt avsvalnade butterkakan.