Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Butterkaka i långpanna

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Recept på butterkaka du bakar i långpanna. Fantastiskt gott och enkelt att baka till många fikasugna.

Ingredienser

2 timmar

Vetedeg:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk stötta kardemummakärnor
  • 1 tsk salt
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 14 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • 2 msk ströbröd
  • 4 dl kokt marsánkräm
  • 1 tsk vaniljsocker

Pensla med

  • 1 ägg

Garnera med

  • 2 dl florsocker + eventuellt extra
  • 2 msk pressad citronsaft

Så här gör du

  1. Smula jästen i degbunken och rör ut den med mjölken. Tillsätt stött kardemumma, salt, socker, smör i klickar, ägg och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en blank och smidig deg, ca 10 minuter i köksmaskin. Låt degen jäsa under bakduk, 30 minuter.
  2. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med smör, socker, kanel och ströbröd. Koka marsánkrämen enligt anvisningar på paketet och låt den kallna i vattenbad. Blanda ner vaniljsockret.
  3. Lägg två bakplåtspapper i en långpanna. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Kavla ut den till två rektangulär kaka, ca 30x42 cm. Bred på mandelmassefyllningen. Rulla samman degen från långsidan. Skär varje rulle i 12 bitar, ca 3 1/2 cm breda bitar. Ställ degbitarna glest med snittytan uppåt i långpannan. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Pensla butterkakan med uppvispat ägg. Lägg marsánkrämen i en spritspåse och spritsa ner en klick marsánkräm, i mitten på varje bulle. Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter. Låt kakan svalna 5 minuter innan den flyttas över på bakgaller. Blanda florsocker med pressad citronsaft till en glasyr. Ringla den över butterkakan, när den kallnat. Låt glasyren stelna. Sikta eventuellt över extra florsocker vid serveringen.