Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Burek – Filopaj med fetaost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 35 st har redan röstat

Burek /Börek/Byrek/Būrek/Burekas, Бурек, är en maträtt som är populär i många Medelhavsländer. Maträtten kan närmast liknas paj och den tros ha spridits över Balkan under det Bysantinska rikets storhetstid. Burek bakas av tunn filodeg och varvas med fyllning. Burek kan ha olika, både söta och salta fyllningar så som fetaost, färskost/spenat, köttfärs, potatis, körsbär, äpplen, zuccini, pumpa osv. Burek med söta fyllningar kallas egentligen för pita och serveras till fika, eller efterrätt.

Ingredienser

6 portioner
  • 1 pkt färdig filodeg ca 500g
  • 4 st ägg
  • 500 g Keso helst ekologisk
  • 300 g fetaost, inte lightvarianten
  • 1 dl mjölk eller mineralvatten
  • smält smör, att pensla med eller neutral matolja, typ solrosolja.

Så här gör du

  1. Att baka med färdig filodeg är lätt som en plätt och går snabbt som en virvelvind!
  2. Öppna filodegspaketet och bädda långpannan med 2-3 lager smör- eller oljepenslade filoark.
  3. Vispa ihop fyllningen: ägg, keso och fetaost med lite mjölk eller mineralvatten. (Om man vill kan man blanda i ett par matskedar upptinad hackad spenat. Då får man filopaj med fetaost och spenat!)
  4. Bred ut fyllningen över de första filodegsarken i långpannan, smörpensla och bre på mer fyllning. Fortsätt så tills allt är slut. Det översta lagret ska vara ett par smörpenslade filoark.
  5. Grädda i ugnen i 180 grader ca 30 min. Servera som varmrätt med en god sallad eller som mellanmål: kall filopaj med ett glas yoghurt.
  6. Tips på dessertfyllning: Rivna syrliga äpplen med kanel och socker efter smak. Körsbärskompott på syrliga sockrade moreller och hackad valnöt. Experimentera med egna fyllningar!