Logga in här

Hemmagjord grönsaksbuljong

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 53 st har redan röstat

Ingredienser

2 portioner
  • skal från 2 gullökar
  • ska från 2 rödlökar
  • skal från 4 morötter
  • skal från 1 palsternacka
  • skal från 1 rotselleri
  • roten av en purjolök + lite av det gröna
  • yttersta skalet av en fänkål
  • stjälkar från ett knippe persilja
  • 7-8 stumpbitar grön sparris
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 msk smör
  • salt, peppar
  • en klick tomatpuré

Så här gör du

  1. Värm smöret i en kastrull och släng ner skalen. Låt skalen fräsa några minuter och häll sedan på 1-1,5 liter vatten.
  2. Koka upp och låt puttra i en timme.
  3. Sila av allt skal och koka ner buljongen lite till. Det är nu smakerna sätter sig. Smaka av med salt, peppar och tomatpuré.
  4. TIPS: Om du reducerar buljongen lite mer så att den blir riktigt koncentrerad så kan du frysa in den i iskuber och sen använda som vanligt buljongtärning.