Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Buffépaj med tre sorters ost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

16 bufféportioner

Pajdeg:

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 1 dl iskallt vatten

Fyllning:

  • 250 g ricottaost
  • 150 g gratängost
  • 2 1/2 dl riven västerbotten- eller prästost
  • 4 dl grädde
  • 4 ägg
  • salt och peppar
  • 24 cocktailtomater
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk olivolja

Till garnering:

  • flingsalt
  • basilikablad

Så här gör du

  1. Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.
  2. Tryck ut degen i pajformen så att den kommer upp lite över kanterna. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda tills den fått lite färg, i cirka 15 minuter.
  4. Blanda ihop ricotta, gratängost och västerbottensost i en bunke. Blanda i grädden cirka 1 dl i taget. Rör i äggen, ett i taget. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll fyllningen i den förgräddade pajskalet. Toppa med delade tomater.
  6. Sätt in pajen på ett galler i mitten av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda pajen i cirka 30 minuter.
  7. Strö sockret över tomaterna och ringla över olivoljan. Grädda pajen tills ägg- och ostsmeten stannat och pajen fått fin färg, i cirka 20 minuter.
  8. Garnera pajen med flingsalt och basilika.