Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Buffébröd med örtsmör

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • ¼ pkt färsk jäst, cirka 12,5 g
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk olivolja till degen och 1-2 msk olja till pensling
  • 2 dl durumvete
  • 4 ½ dl vetemjöl

Till formen:

  • 2 msk olivolja

Örtsmör:

  • 150-175 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • ½ krm salt
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ dl finhackade örter, till exempel persilja, dill, körvel
  • strimlad persilja till garnering

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen löser sig.
  2. Blanda i salt, socker och olja. Blanda i durumvete och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig för hand i cirka 10 minuter eller i maskin i cirka 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  3. Häll smeten i en väloljad form eller långpanna. Platta ut degen och låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Pensla med olivoljan.
  4. Värm ugnen till 200 grader.
  5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kallna på ett galler utan bakduk och skär i bitar.
  6. Örtsmör: Lägg smöret i en bunke och vispa upp det med elvisp. Tillsätt salt och citronsaft och vispa ihop. Blanda i örterna. Lägg smöret i en serveringsskål.
  7. Låt stelna i kylskåp i minst en timme. Ta fram och låt smöret ligga i rumstemperatur i cirka 10 minuter inför serveringen.
2 kommentarer om "Buffébröd med örtsmör"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Mia Svensson

      Hej, ju större form eller långpanna desto tunnare blir brödet. Så det är lite upp till dig vad du önskar men vi skulle rekommendera en lite mindre långpanna till de här bröden.
      Lycka till med bakningen!
      Mvh Mitt kök-redaktionen