Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brytbröd med valnötter

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 bitar
  • 30 g jäst
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl grovt dinkelmjöl
  • ca 8 dl vetemjöl special
  • 100 g valnötter, hackade
  • 50 g smör, rumsvarmt

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i bunken till en degblandare. Värm mjölk och vatten i en kastrull till 37 grader. Häll vätskan över jästen och lös upp den tillsammans med honung och salt.
  2. Tillsätt dinkelmjöl och vetemjöl special, lite i taget. Tillsätt valnötterna, men spara lite nötter att toppa brödet med. Arbeta till sist in smöret, i mindre bitar, tillsammans med det sista vetemjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
  3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två bitar och forma dem till längder. Dela varje längd i 10 lika stora bitar. Rulla dem till runda bullar. Lägg bullarna med små mellanrum så att en cirkel bildas på en plåt med bakplåtspapper. Lägg även bullar i cirkeln så att den fylls. Låt bröden jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Pensla brödet med ägg och toppa med valnötter. Grädda brödet i mitten av ugnen i 22–25 minuter. Låt det svalna på galler under bakduk.