Brytbröd med vallmo

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
24 stycken
- 3 dl mjölk
- 12 g jäst
- 1 msk strösocker
- 1/2 msk salt
- 6-7 dl vetemjöl (360-420 g)
Pensling
- 1 äggula
- 1 msk vatten
Garnering
- vallmofrön, gärna blå
Så här gör du
- Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i mjölk, socker och salt. Tillsätt 5 dl av mjölet. Arbeta in resten av mjölet, ca 3 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Täck över med en bakduk och jäs ca 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 24 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, inte för tätt. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
- Pensla bullarna med äggulan blandad med vatten. Strö över vallmo. Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna på galler.

Du kanske även gillar
Populära recept