Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brytbröd med vallmo

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

24 stycken
  • 3 dl mjölk
  • 12 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 msk salt
  • 6-7 dl vetemjöl (360-420 g)

Pensling

  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Garnering

  • vallmofrön, gärna blå

Så här gör du

  1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i mjölk, socker och salt. Tillsätt 5 dl av mjölet. Arbeta in resten av mjölet, ca 3 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Täck över med en bakduk och jäs ca 1 timme.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 24 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, inte för tätt. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  3. Pensla bullarna med äggulan blandad med vatten. Strö över vallmo. Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna på galler.