Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brysselkex – recept på klassisk småkaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ett klassiskt brysselkex är rullat i socker som färgats med karamellfärg. Här är en variant av brysselkex med socker som färgats av rosenblad och syrenblommor som även strösslas ovanpå kexen.

Om syrenen har blommat ut kan du använda enbart rosenblad till att färga sockret med.

Recept ur boken ”Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga” av My Feldt (Bonnier Fakta). Boken finns bl annat på Adlibris

Ingredienser

30 stycken
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 90 g syrensocker (1 dl) (eller färga strösocker med valfri karamellfärg)
  • 275 g siktat dinkelmjöl eller vetemjöl (5 dl)

Syrensocker

  • 1 liten lila syrenklase
  • rosenblad från 3 blommor
  • 90 g strösocker (1 dl)

Så här gör du

  1. Tärna smöret och lägg det i en bunke tillsammans med övriga ingredienser. Nyp in smöret med fingrarna. Knåda sedan ihop till en smidig men ganska lös deg (den kommer att stelna i kylen). Slå in degen i bakplåtspapper och låt vila i kylen i minst 2 timmar.
  2. Värm ugnen till 180 grader med varmluftsfunktion.
  3. Ta ut degen ur kylen och knåda tills den är smidig och följsam. Dela degen i två delar och rulla ut till rullar, cirka 4 cm tjocka. Skär rullarna i cirka 1 cm tjocka skivor.
  4. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter eller tills de är ljust gyllenbruna.
  5. Ta ut kakorna ur ugnen och strö genast lite syrensocker på varje kaka. Om du gräddar kakorna med sockret på kommer det att tappa sin fina färg.
  6. Låt svalna på plåten och förvara sedan kakorna i en lufttät burk i skafferiet.
  7. Med karamellfärg: Blanda socker och några droppar karamellfärg i en plastpåse tills sockret får färg. Häll ut det på en skärbräda. När degen är klar och formats till två längder rullar du dessa i sockret. Skär därefter i skivor och lägg på plåt enligt instruktionen ovan.
  8. Syrensocker: Plocka rosenbladen och låt dem ligga en stund på en tidning tillsammans med syrenklasen så att du blir av med eventuella småkryp. Om du vill kan du skölja av blommorna men då måste de torka ordentligt i rumstemperatur innan de mixas med sockret, annars kommer sockret att bli blött och klistrigt.
  9. Lägg rosenblad och socker i en matberedare eller kannmixer och mixa till ett rosa socker.
  10. Plocka syrenblommorna från stjälken och varva syrenblommor och socker i en burk med lock. Låt stå i frysen i ett par dagar och sila sedan bort blommorna från sockret. Förvara sockret i frysen så behåller det sin färg och smak. Använd i stället för vanligt socker där du vill ha en blommig ton av ros och syren.