Bruschetta med gorgonzola & granatäppelsirap

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 stycken
Bruschetta
- 4 rejäla skivor lantbröd, gärna av surdeg
- 1 vitlöksklyfta
- 2-4 msk olivolja
- 150-175 g gorgonzola
- 8 skivor lufttorkad skinka
- 4 färska fikon
Granatäppelsirap
- 1 stort granatäpple
- 1/2 dl rött vin
- 1/2 dl flytande honung
- 2-3 msk rostade pinjenötter
Så här gör du
- Granatäppelsirap: Gröp ur granat- äpplets kärnor. Plocka bort de vita hinnorna. Pressa hälften av kärnorna, med baksidan på en träslev, genom en sil. Det ska bli cirka 1⁄2 dl juice.
- Häll juice, vin och honung i en liten kastrull. Koka utan lock tills det börjar tjockna, 10–12 minuter. Låt kallna, då tjocknar sirapen ytterligare. Förvara i rumstemperatur. Om sirapen stelnar för mycket, värm den sakta vid servering.
- Rör ner granatäppelkärnor och rostade nötter vid servering.
- Bruschetta: Sätt ugnen på 225 grader. Rosta brödet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och gnid brödet lätt med en vitlöksklyfta. Pensla på olivolja.
- Lägg en skiva ost på brödet. Toppa med skinkskivor och fikonklyftor. Ringla på granatäppelsirap.

Du kanske även gillar
Populära recept