Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brunsås – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 136 st har redan röstat

Brunsås är en populär form av gräddsås gjord på bland annat soja och gelé. En enkel hemmagjord sås som är väldigt god och som går snabbt att koka ihop till din middag med hjälp av en buljongtärning eller färdigköpt fond. Har du lite köttsky att använda i stället, blir det ännu mer smak i din sås. Servera gärna såsen till kött, söndagsstek, kyckling eller köttfärsrätter som köttbullar och pannbiff. Gärna tillsammans med en god hemmagjord lingonsylt.

Läs också: Gräddsås – enkelt recept

Ingredienser

4 portioner
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl buljong (vatten + 1 kött- eller grönsaksbuljongtärning eller 1 1/2 msk konc fond)
  • 5 msk grädde
  • 1,5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • nymald vitpeppar eller svartpeppar
  • salt

Så här gör du

  1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och se till att det blandar sig väl. Tillsätt vattnet lite i taget under ständig vispning. Låt såsen koka upp mellan varje spädning.
  2. Smula ner buljongtärningen (eller tillsätt fonden). Tillsätt grädde och soja. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Rör då och då.
  3. Rör ner gelén, så den smälter i såsen. Smaka av med peppar och salt (salt brukar inte alltid behövas då buljongtärningen är salt i sig).
2 kommentarer om "Brunsås – enkelt recept"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Barbro Larsson

      Hej Barbro,
      Om du sitter vid en dator så hittar du dina recept när du är inloggad högst uppe i högre hörnet under fliken ”min sida”.

      Mvh,
      Beatrice , Mitt kök