Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brödharar med sesamfrön

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

36 st
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl grovt dinkelmjöl
  • ca 8 dl vetemjöl special
  • 1/2 dl sesamfrön

Pensling & garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 msk sesamfrön

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt honung, salt, olja och dinkelmjöl. Rör ihop blandningen och låt den vila i cirka 10 minuter.
  2. Arbeta in vetemjöl special, lite i taget. Tillsätt sesamfrön och arbeta ihop det till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Lägg undan en bit deg på cirka 60 g och dela resten av degen i två lika stora bitar. Forma de stora bitarna till längder och dela varje längd i 18 lika stora bitar. Rulla degbitarna till längder, cirka 22 cm långa, och tvinna dem. Dra isär ändarna på brödet något så att de liknar två öron. Rulla en liten kula, från den lilla degbiten, och tryck fast den på brödet, som en svans. Upprepa proceduren och gör ytterligare 35 bröd.
  4. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.