Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bröd med smak av paprika och rosmarin

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

2 limpor
  • 600 g vatten, 20c
  • 6 g färsk jäst
  • 300 g dinkelmjöl
  • 600 g vetemjöl special
  • 1 msk honung
  • 20 g flingsalt
  • 1.5 msk paprikapulver
  • 1.5 msk torkad rosmarin

Så här gör du

  1. Lös upp jästen i vattnet. Blanda snabbt ihop alla ingredienserna i en bunke (inte så noga om det skulle bli lite klumpigt), täck med plastfilm och låt den vila 60 min. Ta ut degen och knåda den smidig och klumpfri. Forma degen till en spänd boll (vik in sidorna mot mitten och lägg sedan skarven nedåt), täck med en handduk och låt den vila 30 min. Dela upp degen på 2 och forma varje bit till en spänd boll, täck med en handduk och låt vila 10 min. Pudra 2 jäskorgar med vetemjöl. Forma degarna till limpor och lägg ner i jäskorgarna med skarven uppåt. Pudra över lite vetemjöl. lägg ner bröden i en plast låda med lock eller i en plast/frys-påse som du försluter med en påsklämma. Låt dom sedan jäsa i kylen 12-15 timmar.
  2. Sätt på ugnen på över/undervärme 250c, gärna med en baksten eller plåt inne. Tag samtidigt ut bröden från kylen så dom hinner stå i rumstemperatur ett tag. Vänd försiktigt upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Snitta med ett rakblad eller vass kniv ett långt snitt över hela brödet. Lägg över bröden på bakstenen eller den varma plåten och kastar samtidigt in 0,5dl varmt vatten på botten av ugnen. Efter 5min sänker du värmen till 200c och grädda i ytterligare 45min.
  3. Tag ut bröden och låt dom svalna på ett galler ca 1 timma innan du avnjuter första skivan.