Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bröd i gjutjärnsgryta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Sugen på ett saftigt bröd? Här är recept på ett härligt bröd bakat i gjutjärnsgryta. Vill du kan du välja andra mjölsorter efter tycke och smak men mängden bör vara densamma.

Du kan också göra ett vörtbröd av degen genom att lägga i en påse vörtmix, 1/2 dl sirap och 1/2 dl russin.

Ingredienser

1 limpa
  • 25 g jäst (färsk)
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 3 dl fingervarm mjölk
  • 2 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 10 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Lös upp jästen i den fingervarma vatten- och mjölkblandningen.
  2. Tillsätt satt och mjöl och knåda degen. Den kan vara aningen kladdig men behöver knådas lite grann innan den får jäsa.
  3. Jäs under bakduk 1 timme.
  4. Häll därefter ut degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt.
  5. Forma degen till en boll, linda in den i en mjölad bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 min.
  6. Sätt på ugnen på 250 grader och ställ in gjutjärnsgrytan.
  7. När degen jäst färdigt tar du ut grytan, strör lite mjöl i botten på den och lägger i degen.
  8. Sätt på locket till grytan och ställ in längst ned i ugnen. Grädda 20-25 minuter. Ta därefter av locket, sänk temperaturen till 225 grader och grädda ytterligare cirka 15 minuter. Klart!