Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bröd att rosta

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

2 bröd
  • ½ dl gryn (exempelvis linfrön, rågkross eller solrosfrön)
  • 50 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 2½ dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Koka eller blötlägg grynen i dubbla mängden vatten.
  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölk och vatten och låtblandningen bli fingerljummen. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, grynblandningen, sockret och saltet.
  3. Arbeta in vetemjölet och arbeta degen smidig - gärna i maskin.
  4. Strö över lite mjöl och täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa ca 30 minuter.
  5. Arbeta ihop degen i degbunken. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, där den kortaste sidan är lika lång som bakformens längd (avlång brödform ca 1½ liter). Rulla ihop degen från kortsidan som en rulltårta. Lägg den med skarven neråt i smord form.
  6. Nagga bröden. Låt bröden jäsa under bakduk 20 - 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda på galler långt ner i ugnen i cirka 35 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
  7. Bröden går bra att frysa. Om man fryser bröden i skivor så kan de tas fram ur frysen och läggas direkt i brödrosten.
2 kommentarer om "Bröd att rosta"
  • Barbro Nässén
    Barbro Nässén

    Roligt att set smakade. Bakade ofta det brödet när mina pojkar var små – det är länge sen! Men det händer att vi fortfarande längtar efter en rostad macka!