Broccoligratäng med kassler och champinjoner

TINE GUTH LINSE
Ingredienser
4 personer
- 750 g broccoli (färsk eller frusen)
- 12 kassler, ca 500 g
- 100 g färska champinjoner
- 50 g riven ost, typ gouda eller emmentaler
- ÄGGSTANNING:
- 4 ägg
- 3 dl standardmjölk
- 50 g riven ost
- salt och svartpeppar
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader
- Om broccolin är färsk: skölj och ansa den. Du kan skala stabben med potatisskalare och ta bort den nedersta biten, sedan skivar du stabben tunt och delar kronan i små, halverade buketter. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i två-tre minuter. Bitarna ska fortfarande vara gröna och fasta.
- Skiva kasslern och bryn skivorna i en stekpanna med lite smör.
- Putsa och halvera champinjonerna och stek dem också på medelvärme.
- Smörj en ugnsfast form och lägg de förvällda broccoliskivorna underst. Ovanpå dem lägger du kasslerskivorna och sedan de brynta champinjonerna och broccolibuketterna. Om du använder fryst, förvälld broccoli så fördelar du i stället buketterna i ett undre och övre lager.
- Vispa ihop äggstanningen och hälften av osten och häll över alltihop.
- Strö osten som är kvar överst och grädda gratängen i ugnen i 15-20 minuter.

Du kanske även gillar
Populära recept