Broccoligratäng – enkelt och krämigt recept

Foto: Jorunn Amcoff
Ingredienser
4 personer
- 800 g broccoli
- 150 g bacon
- 1/2 purjolök
- 3 ägg
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl standardmjölk
- 100 g smakrik riven ost
- 1 nypa riven muskotnöt
- Smör till formen
- Salt och svartpeppar
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200 grader
- Skölj broccolin, skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten. Dela varje stjälk i halvor, eller i kvartar om den är tjock. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i max två minuter.
- Skölj och skiva purjolöken.
- Bryn bacon och purjolök tillsammans. Vill du ha lite hårdare bacon steker du den separat i en het stekpanna.
- Smörj en ugnsfast form och varva med broccoli, bacon och purjo.
- Vispa ihop crème fraîche, mjölk och ägg med osten till en stanning. Smaka av med lite salt, svartpeppar och muskot.
- Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter.
6 kommentarer om "Broccoligratäng – enkelt och krämigt recept"

Du kanske även gillar
Populära recept
snakesister
Jättegod gratäng!
Mitt Kök
Kul att höra! 🙂
Pelleman
Saknar var i receptet broccolin läggs i… eller också är jag blind. :-/
Pelleman
Och om man skulle bryna purjon tillsammans med baconet. Det är lite diffusa instruktioner, fast det verkar grymt smarrigt! 🙂
MaddeW
Supergod gratäng! Ett trevligt tillbehör till grillat kött som uppskattades av hela familjen.
Mitt Kök
Hej, vad roligt att du gillade receptet. Jätteroligt att höra. Mvh Mitt kök-redaktionen