Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Broccoligratäng – enkelt och krämigt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 266 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer
  • 800 g broccoli
  • 150 g bacon
  • 1/2 purjolök
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl standardmjölk
  • 100 g smakrik riven ost
  • 1 nypa riven muskotnöt
  • Smör till formen
  • Salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skölj broccolin, skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten. Dela varje stjälk i halvor, eller i kvartar om den är tjock. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i max två minuter.
  3. Skölj och skiva purjolöken.
  4. Bryn bacon och purjolök tillsammans. Vill du ha lite hårdare bacon steker du den separat i en het stekpanna.
  5. Smörj en ugnsfast form och varva med broccoli, bacon och purjo.
  6. Vispa ihop crème fraîche, mjölk och ägg med osten till en stanning. Smaka av med lite salt, svartpeppar och muskot.
  7. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter.
6 kommentarer om "Broccoligratäng – enkelt och krämigt recept"
  • Pelleman
    Pelleman

    Saknar var i receptet broccolin läggs i… eller också är jag blind. :-/

  • Pelleman
    Pelleman

    Och om man skulle bryna purjon tillsammans med baconet. Det är lite diffusa instruktioner, fast det verkar grymt smarrigt! 🙂

  • MaddeW
    MaddeW

    Supergod gratäng! Ett trevligt tillbehör till grillat kött som uppskattades av hela familjen.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till MaddeW

      Hej, vad roligt att du gillade receptet. Jätteroligt att höra. Mvh Mitt kök-redaktionen