Logga in här

Broccoligratäng – enkelt och krämigt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 773 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer
  • 800 g broccoli
  • 150 g bacon
  • 1/2 purjolök
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl standardmjölk
  • 100 g smakrik riven ost
  • 1 nypa riven muskotnöt
  • Smör till formen
  • Salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skölj broccolin, skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten. Dela varje stjälk i halvor, eller i kvartar om den är tjock. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i max två minuter.
  3. Skölj och skiva purjolöken.
  4. Bryn bacon och purjolök tillsammans. Vill du ha lite hårdare bacon steker du den separat i en het stekpanna.
  5. Smörj en ugnsfast form och varva med broccoli, bacon och purjo.
  6. Vispa ihop crème fraîche, mjölk och ägg med osten till en stanning. Smaka av med lite salt, svartpeppar och muskot.
  7. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter.