Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Broccolipaj – recept på paj med mycket smak

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 83 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar

Pajdeg:

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 1 dl iskallt vatten

Fyllning:

  • 1 förpackning sparrisbroccoli
  • 1 stor gul lök
  • 125 g rökt eller kokt skinka i tunna skivor
  • 6-8 soltorkade marinerade tomater
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Äggsmet:

  • 4 dl grädde
  • 4 ägg
  • 200 g ost, riven
  • 50 g parmesan, färskriven
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Till garnering:

  • chiliflingor
  • 1/2 dl rostade och grovhackade hasselnötter
  • 1 dl flagad parmesan
  • färska örter, till exempel oregano eller basilika

Så här gör du

  1. Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.
  2. Tryck ut degen i pajformen så att den hänger ut lite över kanterna. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda tills den fått lite färg, i cirka 15 minuter.
  4. Fyllning: Ångkoka eller förväll sparrisbroccolin i 2–3 minuter.
  5. Skala och hacka löken. Skär skinkan i strimlor, spara 2–4 skivor till garneringen. Strimla tomaterna.
  6. Fräs löken i oljan i cirka 3 minuter. Tillsätt tomaterna och fräs i cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Äggsmet: Visa ihop ägg och grädde. Rör i de rivna ostarna. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg lök och tomatblandningen i den förgräddade pajen. Strö över skinkstrimlorna. Skeda över ägg- och ostsmeten. Lägg på broccolin. Garnera med de sparade skinkskivorna.
  9. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35–45 minuter.
  10. Garnera pajen med parmesan, chiliflingor och hasselnötter.