Brique med tonfisk, ägg och kapris

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 stycken
- 4 ark kyld filodeg, ca 30x40 cm
- 50 g smält smör
- sesamfrö
Fyllning
- 3 burkar tonfisk i vatten à 185 g
- 2 schalottenlökar
- 2 msk urkramad kapris
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 4 msk hackad bladpersilja
- rivet skal av 1 citron
- ca 1 tsk harissa
- flingsalt
- 4 ägg
Så här gör du
- Täck filodegen med en fuktig kökshandduk så torkar den inte. Sätt ugnen på 225 grader.
- Låt tonfisken rinna av noga i durkslag och pressa ur all vätska. Hacka lök och kapris. Blanda tonfisk, lök, kapris, vitlök, persilja och citronskal. Smaka av med harissa och salt.
- Lägg ut två filodegsark bredvid varandra. Pensla dem med smält smör. Lägg de andra arken ovanpå. Dela arken mitt itu. Pensla kanterna med smält smör.
- Fördela fyllningen lite vid sidan av mitten på varje fyrkant. Forma tonfisken till en hög och gör en fördjupning i mitten. Knäck äggen och häll dem försiktigt i hålen. Salta lite på äggen.
- Vik degen över fyllningen och vik noga ihop kanterna. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör och strö på sesamfrö.
- Grädda i mitten av ugnen tills filodegen är gyllenbrun och frasig, cirka 10 minuter. Äggulan ska fortfarande vara lös. Servera briquen nygräddade.

Du kanske även gillar
Populära recept