Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brique med tonfisk, ägg och kapris

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 stycken
  • 4 ark kyld filodeg, ca 30x40 cm
  • 50 g smält smör
  • sesamfrö

Fyllning

  • 3 burkar tonfisk i vatten à 185 g
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk urkramad kapris
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 4 msk hackad bladpersilja
  • rivet skal av 1 citron
  • ca 1 tsk harissa
  • flingsalt
  • 4 ägg

Så här gör du

  1. Täck filodegen med en fuktig kökshandduk så torkar den inte. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Låt tonfisken rinna av noga i durkslag och pressa ur all vätska. Hacka lök och kapris. Blanda tonfisk, lök, kapris, vitlök, persilja och citronskal. Smaka av med harissa och salt.
  3. Lägg ut två filodegsark bredvid varandra. Pensla dem med smält smör. Lägg de andra arken ovanpå. Dela arken mitt itu. Pensla kanterna med smält smör.
  4. Fördela fyllningen lite vid sidan av mitten på varje fyrkant. Forma tonfisken till en hög och gör en fördjupning i mitten. Knäck äggen och häll dem försiktigt i hålen. Salta lite på äggen.
  5. Vik degen över fyllningen och vik noga ihop kanterna. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör och strö på sesamfrö.
  6. Grädda i mitten av ugnen tills filodegen är gyllenbrun och frasig, cirka 10 minuter. Äggulan ska fortfarande vara lös. Servera briquen nygräddade.