Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brioche med pepparrotsost och rökt lax

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

50 stycken
  • 12 1/2 g jäst, ¼ paket
  • 2 1/2 dl kall mjölk
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 6 1/2 dl vetemjöl, cirka 390 g

Till pensling och garnering

  • 1 ägg
  • oskalade och svarta sesamfrön

Dill- & pepparrotsost

  • 200 g Philadelphiaost eller annan färskost
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk färskriven pepparrot
  • salt, peppar

Till servering

  • 250 g kallrökt lax
  • klippt dill
  • cocktailpinnar

Så här gör du

  1. Smula jästen i degbunken, tillsätt mjölken och rör om. Klicka ner smör, ägg, socker, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop degen cirka 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och jäs degen, 1 timme.
  2. Ta upp degen och arbeta den smidig. Dela degen 4 bitar och rulla dem till längder. Dela dem i 50 bitar och forma till runda bollar och därefter i korta fingertjocka längder, cirka 4 ½ centimeter långa. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs dem 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med oskalade och eller svarta sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen, 10–12 minuter. Låt dem svalna på galler.
  4. Blanda samman färskost, dill och pepparrot till en krämig ost. Smaka av med salt och peppar. Dela bröden och bred på dillfärskost och lägg på en bit rökt lax. Sätt i cocktailpinnar för att hålla ihop. Klipp lite dill över minibriocherna.